topbella

viernes, 9 de marzo de 2012

08 / 03 / 2012. La mediació, una bona estratègia per resoldre conflictes.

Avui a classe hem aprofundit en la relació entre els processos afectius i socials. Hem anat veient els diferents processos implicats en el desenvolupament social tot relacionant-lo amb la part emocional.

Tornant sobre la pàgina que ja vaig comentar en publicacions anteriors ( www.xtec.es ) he trobat un treball realitzat per Neus Ferrer que m’ha semblat molt adient per endinsar-nos més en un tema que hem tocat una mica avui: la resolució de conflictes.

La resolució de conflictes és un aspecte important perquè inclou a persones i, per tant, és un aspecte social que s’ha de treballar i no hem de rebutjar. A més, el fet que es produeixi un conflicte és signe de què hi ha unes emocions o uns sentiments que estan en aquell moment i que han sortit.

L’article comença explicant la importància de fer que els alumnes vegin els errors com una forma d’avançar, d’ajudar-los a resoldre’ls perquè puguin créixer com a persones. Ens parla d’una estratègia “la mediació” com a eina per resoldre i evitar els conflictes. És com hem parlat a classe una altra via per resoldre els problemes.

Quan parlàvem de l’home que va llançar al seu fill per la finestra i deia que va ser perquè portava plorant vint i quatre hores, hem dit que es tracta de parlar sobre aquests problemes per donar alternatives, obrir altres portes. El que vull dir amb l’exemple és que la societat ha de parlar del que està succeint per poder posar unes alternatives d’actuació i això és del que tracta l’article, de donar un altre camí per a la resolució de conflictes diferent al càstig.

Tot i que fa referència a joves més grans que amb els que tractarem a la nostra etapa és un article que es pot aplicar també als nostres infants. A més el que m’ha agradat d’aquest article és que, potser perquè aquesta dona té una gran experiència, transmet la importància del tractament dels conflictes de manera molt propera, que arriba molt fàcilment.

A la pàgina 14 ja comença a parlar de la gran importància de l’àmbit emocional. Relacionat amb el que diem a classe, ja hem parlat amb n’Iñaki de la gran importància de dedicar un temps a l’inici de cada curs per establir un bon clima afectiu entre els membres de la classe i no començar directament pel contingut teòric. Diu una frase que m’ha agradat molt:
“...per ensenyar continguts, el primer que cal fer és crear un bon clima afectiu i de relació  entre tots. Els conflictes estan directament lligats a les emocions” (Neus Ferrer, 2003-2004: 14).

A més, avui hem parlat sobre la relació entre el desenvolupament social i afectiu i ella també deixa clara aquesta idea dient que la comprensió i l’expressió de les emocions, tant d’un mateix com dels altres, són habilitats socials necessàries per poder conviure. Per tant, trobem el que hem anat donant durant el dia d’avui però des d’un altre enfocament i relacionant-lo amb la resolució de conflictes.

Per tant, tracta la mediació com una manera de regular les emocions. La darrera pregunta que ha sorgit a la classe era com tractar aquesta regulació en l’àmbit escolar.  Crec que és el que explica aquest article, una forma de prevenir no l’expressió de les emocions sinó el control d’aquestes quan les expressem.

Tot i que no explicaré tot el projecte de recerca que es fa, convidar-vos a què llegiu tot l’article perquè exposa casos pràctics que serveixen per veure quins tipus de conflictes es poden solucionar amb aquesta metodologia i el resultat que té treballar-los així.

A la pàgina 51 comença a parlar també de l’educació emocional en relació als conflictes i també és una part important de l’article. Dic algunes pàgines perquè són aspectes que m’han cridat més l’atenció i tenen continguts interessants per l’assignatura però tota la lectura és molt profitosa i té molts altres aspectes que no he dit i que són igualment molt interessants.

Com ja he dit us convido a llegir-lo perquè veritablement és molt pràctic i et dóna moltes claus per dur-ho a terme. Fins i tot, explica els passos que inclou la mediació i altres aspectes que t’ajuden a reflexionar a l’hora de solucionar un conflicte ja que veus com actuacions que alguna vegada tots hem fet servir amb la millor intenció poden fer de barrera per aconseguir el veritable objectiu que tenim.

Ara sí que definitivament ja no dic res més i deixo que sigueu vosaltres els que gaudiu de la lectura!


0 comentarios:

Publicar un comentario

Mi perfil

Mi foto
Úrsula
Estudiant de Quart de GEDI
Ver todo mi perfil
 
SEGON DE GEDI© Diseñado por: Compartidisimo